Despre Auriculoterapie

Istoric

Auriculoterapia a fost practicata din cele mai stravechi timpuri, informatii despre tratamente pe ureche fiind regasite în înscrisuri de mai bine de 3500 de ani.

 • In anul 3000 î.H. – cabalistii practicau tehnici terapeutice ce implicau urechea (atunci cand un organ situat in jumatatea dreapta a corpului se afla in suferinta, vizualizau litera ebraica pentru urechea dreapta, cand un organ din jumatatea stanga era bolnav, vizualizau litera ebraica pentru urechea stanga)
 • 2500 i.H – chinezii foloseau tehnici terapeutice bazate pe meridiane energetice ce se terminau in ureche.
 • 400 i.H – Hipocrate practica tehnici de tratament pe pavilionul urechii folosind o harta cu 17 puncte auriculare.
 • In China dinastiilor Tsin, Tang, Ming, exista inscrisuri ce dovedesc utilizarea tratamentului pe pavilionul urechii
 • Secolul XIII e.n. – turcii realizau cauterizari pe puncte precise ale pavilionului urechii
 • Secolul XIV e.n. – aduce dovezi de practicare a terapiei pe ureche in Franta
 • Secolul XV e.n. – inscrisuri despre ameliorarea acuitatii vizuale la corsari
 • Secolul XVII e.n. – (1637) Zacutus Lusitanus scrie prima carte cu tehnici foarte precise de auriculoterapie
 • Secolul XVIII e.n – (1717) Antonio Valsalva – descrie un punct retroauricular, punctul H, utilizat in stomatologie cu proprietati antalgice.

Aceste informatii au fost transmise de-a lungul timpului din tata in fiu, prin viu grai sau in manuscrisuri. Sunt consemnari putine, dar exista informatii care ne arata ca din cele mai stravechi timpuri tamaduitorii au aplicat solutii de tratament pe pavilionul urechii.

Auriculoterapia - Dr. Paul Nogier

In anul 1951, Dr. Paul Nogier identifica in repetate randuri o anume zona arsa (cauterizata) pe pavilionul urechii unui pacient. Pacientul marturiseste ca o doamna pe nume Barin Casalta ii face tratament pentru sciatica. Aceasta experienta cu pacientul care prezenta urechea cu urme de cauterizare deschide un nou univers pentru Dr. Paul Nogier si pentru medicina. Incepe sa cerceteze, sa aprofundeze, si da nastere disciplinei care in prezent se numeste Auriculoterapie Stiintifica. Completand cu experienta medicala informatiile gasite, Dr. Paul Nogier structureaza si demonstreaza substratul fiziologic si functional al tratamentului pe ureche. Intelegerea neurologica a functionarii Substantei Reticulate, propulseaza Auriculoterapia in sfera neurologica. Contactul cu Prof. Dr. David Alimi aduce argumentarea Auriculoterapiei stiintifice ca terapie profund neurologica. Prof. Dr David Alimi reuseste sa desluseasca finetea si complexa conectivitate dintre pavilionul urechii si emisferele cerebrale, legatura care face din pavilionul urechii un loc privilegiat de diagnostic si tratament.

Dr. Paul Nogier este cel care vede asemanarea formei pavilionului urechii cu un bebelus in pozitie fetala cu capul in jos.

Ca membru al GLEM (Le Groupe Lyonnais d’Etudes Médicales), Dr. Paul Nogier creaza un grup de medici in cadrul GLEM, care-si dedica existenta cercetarii si intelegerii substratului profund medical al Auriculoterapiei. Cu pasi mici, de mai bine de 60 de ani, Auriculoterapia a fost construita si demonstrata medical, tehnici imagistice si de investigare, centre de cercetare au investit in intelegerea si corelarea structurilor corticale cu pavilionul urechii. In prezent, substratul tratamentului este profund medical, toate protocoalele de tratament avand origine in fizio- si neuro-patologia afectiunilor carora se adreseaza.

 • In anul 1956 Paul Nogier numeste aceasta disciplina,, Auriculoterapie” – adica ,,tratament pe ureche”
 • Tot in anul 1956 Dr Paul Nogier intocmeste prima harta a punctelor auriculare
 • Anul 1987 este anul recunoasterii oficiale de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii)
 • Anul 1990 – Prima Nomenclatura Internationala a punctelor Auriculare (92 puncte) a Dr. Paul Nogier.
 • 27, 28, 29 Mai 1994 – are loc primul Simpozion International la Lyon, locul nasterii Auriculoterapiei Stiintifice.
 • 1997 – este anul introducerii ca tehnica terapeutica in Institutul Gustave Roussy

 

Fara reactii adverse

Nu necesita tratament intern

Nu este o procedura dureroasa

Locul nasterii Auriculoterapiei stiintifice este Lyon, Franta.